Historiaa

Kerhon vaiheita

Kerho perustettiin 1946, mutta esitystoimintaan päästiin vasta 1958. Kolmena ensimmäisenä kesänä oltiin Porin Isossamäessä. Kirjurinluotoon siirryttiin 1961, jolloin kerho jo oli vahva tekijä kaupungin kulttuurielämässä. Toiminta perustui talkoohenkeen, joka kumpusi rakkaudesta lajiin ja halusta tarjota viihtymystä porilaisille. Valinnat olivat pääosin komedioita ja kotimaisia klassikoita, maan kesäesitysten valtalinjan mukaisesti harmitonta hupia, vähän asiaakin sopivissa raoissa.

Innostuneet vapaaehtoiset olivat varsinaisia myyntimiehiä ja etenkin –naisia. Ennen kuin esityssesonki oli alkanut, kokonaan tilattuja näytäntöjä oli saatu myytyä huomattava määrä. Vuosien varrella oli luotu toimiva asiakasverkko ja useasta yrityksestä ja yhteisöstä oli tullut vakioasiakkaita. Ilman sitkeyttä ja uutteruutta ei olisi päästy mittaviin esitys- ja yleisömääriin, parhaimmillaan 17 000 katsojaan.

Pyyteetön joukko hoiti koko logistiikan itse: myi buffetista kahvit ja särpimet, piti paikat ja raha-asiat kunnossa. Taiteilijarekrytoinnit ja huolenpito vierailevista ammattilaisista ja muusta henkilökunnasta oli vuodesta toiseen keskeinen ja haastava tehtävä. Kerholaiset kokoontuivat pitkäaikaisen puheenjohtajan Doris Rautelon ympärille kerhon toimistoon uskollisesti ja valmiina yhä uusiin ponnistuksiin.

Kerhon talouden tukijalkana oli kahvilanpito Porin Teatterissa. Vuonna 1998 tilanne muuttui ratkaisevasti, kun teatteri otti kahviotoiminnan omiin hoteisiinsa. Kerhon resurssit heikkenivät kertaheitolla, ja se on siitä pitäen elänyt ulospäin hiljaiseloa – aina vuoden 2012 loppupuolelle asti.

Säätiöityjen varojen tuotoilla on aika ajoin kyetty kuitenkin tukemaan nousevia porilaisia teatteri- ja muusikkokykyjä.

 

2012-2014

Porin Teatterikerhossa pohdittiin, ollako vai eikö olla. Vajaatehoinen kitkuttelu ei enää jaksanut innostaa kerhon vetäjiä. Kun hyvän matkaa toistakymmentä vuotta oli elelty vuodesta toiseen pienieleisesti, vaihtoehtoja oli kaksi: joko panna pillit pussiin kokonaan tai ottaa senkaltainen rooli, josta kerho aikanaan oli opittu tuntemaan.

Jälkimmäinen vaihtoehto voitti. Kerho halusi edelleen tuoda oman osansa maakunnan ja sen pääkaupungin vilkkaaseen teatterikenttään. Tämä osa määriteltiin niin, että sen pitäisi olla paitsi laadukas, myös ”valtalinjasta” poikkeava vaihtoehto ja konseptin mielellään yllättävä, jopa valtakunnallinen. Esitystoiminta pysyi edelleen johtoajatuksena, ja sitä lähdettiin kehittelemään.

Entisellä areenallamme Kirjurinluodossa olivat jo olleet vuosia uudet toimijat, joilla kuultiin olevan sopimus vuosiksi eteenpäin. Tiedossa oli lisäksi, että Kirjuriin on halukkuutta edelleen myös mm. Vihreällä Teatterilla. Piti keksiä muuta.

Ehkä oli hyvä, ettei uuteen alkuun olla lähtemässä vanhaa kertaamalla, vaikka Kirjurin näyttämö olikin eri paikassa kuin silloin ennen, ja näyttämö oli aivan uudenlainen esiintymislava. Katse tähdättiin muualle kuin Kirjurinluotoon, samalla ehdottoman omailmeiseen teatteriin.

Kerho päätti ruveta maakunnalliseksi, pitää nimensä ja sääntöjensä mukaisesti pääpaikkanaan Poria, mutta olla yhteistyössä Satakunnassa toimivien kesänäyttämöitten kanssa. Lisäksi kerhossa haluttiin luoda profiili, joka toisi kesäesityskäytäntöihin jotain oikeasti uutta.

Ajatuksena oli myös se, ettei tyydyttäisi etenemään kesästä toiseen sattumanvaraisesti vaan luotaisiin kokonaisajatuksen pohjalta esitystoimintaan muutaman vuoden mittainen yhtenäinen kaari. Se toisi mm. työryhmälle mahdollisuuden paneutua joihinkin taiteellisiin kysymyksiin tavanomaista syvemmin. Tätä tavoitetta palvelevat myös ne muut Lassilaan kietoutuvat tapahtumat, joita toteutetaan muulloinkin kuin kesäaikana.

Ensimmäinen vuosi toteutui suunnitellusti: Maiju Lassilan ”Liika viisaan” esitykset Kiikoisissa, Merikarvialla ja Porissa, seminaarit Satakunnan Kansan Kansantorilla maaliskuussa ja lokakuussa. Aikataulutus toteutuu samalla kaavalla vuonna 2014, vain näytelmä ja seminaarien aiheet vaihtuvat.

Suunnitelmiin kuului alusta lähtien esittää ”Liika viisasta” ja tulevia näytelmiä myös sisällä. ”Liika viisas” esitettiinkin lokakuun lopulla kahdesti Telakka Teatterissa Tampereella.

Tällä hetkellä (marraskuussa 2013) on tiedossa, että ”Liika viisas” esitetään Mikkelin Työväen näyttämöpäivillä tammi-helmikuun vaihteessa 2014, Kustavin Kirjallisuuspäivillä heinäkuussa sekä vuoden 2014 ”Kun lesket lempivät” -esitysten lisäksi päivänäytäntöinä kerran sekä Kiikoisissa, Merikarvialla että Porissa.

Projektin avausvuotena lisättiin esitelmin ja niitä täydentäneiden yleisökeskusteluin ymmärrystä siitä, mikä mies tämä ristiriitaisena pidetty Algot Untola oikein oli. Häneen tutustuttiin kirjailijana, lehtimiehenä, yhteiskunnallisena ajattelijana, kirjallisuutemme klassikkohumoristina ja aatteellisena poleemikkona ja agitaattorina. Ymmärrystä lisätään vuonna 2014.

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus (Yrjö Räikkälä) kävi kuvaamassa Kiikoisissa ”Liika viisaan” harjoituksia, ja Porissa hän taltioi valmiin esityksen.

Loppuvuodesta kerhon hallituksen pitkäaikainen jäsen, puheenjohtaja ja vielä viimeisenä vuotenaan varapuheenjohtajana toiminut Doris Rautelo kuoli. Hän oli kerhon voimanainen, jonka johdolla ja ajattelun varassa aikanaan Kirjurinluodon kesäteatteritoiminta ja myöhemminkin jäsenille järjestettyjen teatterivierailuitten valinta ja järjestely pitkälti toteutuivat.

Loppuvuodesta kerho luopui toimistotilastaan Yrjönkatu 27:ssa. Tilaa käytettiin käytännössä vain kerhon ja säätiön hallituksen kokouksiin, joita jatkossa pidetään paitsi julkisissa tiloissa, myös hallitusten jäsenten kodeissa, monien muiden yhdistysten tapaan.

 

2015

Maaliskuussa professori emerita, teatterin tutkija ja tuottelias teatterihistorioitsija Pirkko Koski esitelmöi Porissa aiheesta ”Jouko Turkan Viisas neitsyt ja Aavesonaatti”. Tapahtuma oli Porin seudun kansalaisopiston auditoriossa (Gallen-Kallelankatu 14) keskiviikkona 25. maaliskuuta klo 18.

Pirkko Koski

Professori emerita, teatterihistorioitsija Pirkko Koski

Porin Teatterikerho ry rymisteli mukaan alueen taidekentälle vuonna 2013. Kerhon vuonna 1946 alkaneeseen historiaan alettiin kirjoittaa aivan uutta lukua. Nyt aloitettu yhtenäinen, Maiju Lassilaan painottuva jakso kestää vuoteen 2018 asti.

Kuusi seuraavaa vuotta vannomme lähinnä yhden kirjailijan ja yhden ohjaajan (joka esiintyy myös kirjailijana) nimeen ja järjestämme tapahtumia ympärivuotisesti, hallituksessa on tapahtunut vaihdoksia, Kirjurissa emme enää näy, mutta tuotamme teatteria Porin lisäksi muualle maakuntaan yhteistyössä muiden teatteritoimijoitten kanssa. Emmekä pysy pelkästään Satakunnassa ja yhteistyötä teemme useiden taideorganisaatioiden kanssa.
Onnenpotku oli, että kerho pääsi aloittamaan mittavan Lassila-projektinsa Satakuntaliitosta vuodelle 2013 saadun maakunnan kehittämisrahan avulla. Lisäksi saimme seminaarien järjestelyyn tukea Taiteen edistämiskeskuksen Porin toimipisteestä.

Hyvä alku ei takaa sitä, että kaikki kävisi jatkossa sormien napsautuksella. Vaikka ensimmäisen kesän ”Liika viisas” keräsi toista tuhatta katsojaa Kiikoisissa, Merikarvialla ja Porissa, laarin pohjalle ei mainittavasti jäänyt. Julkista tukea tarvitaan.

Kerhon sopimus sekä Kiikoisten että Merikarvian kanssa hyödytti taloudellisesti myös kumppaneitamme, mikä toki oli kerhon ajatuskin: halu vahvistaa näyttämöitten resursseja. Sekä Merikarvialla että Kiikoisissa oli lisäksi sikäläisten kesäteatterien ikiomat esitykset, joitten menestys kuluneena kesänä oli hyvä. Kesällä 2014 kerhon yhteistyö jatku kummankin kanssa, ja yhtä kesää kokeneempina kerholla on täysi syy uskoa, että sen tuottama ”Kun lesket lempivät” löytää taas yleisönsä.

Näiltä sivuilta voit lukea lisää kerhon näkyvistä voimamiehistä, Maiju Lassilana tunnetusta Algot Untolasta ja omaperäiseksi tiedetystä ohjaaja Juha Hurmeesta.
Heidän lisäkseen on sentään muitakin, avainasemassa näyttelijät, joita tulee mm. porilaisesta Otava Ensemblestä.
Esitämme neljänä kesänä peräkkäin kirjailijaklassikkomme näytelmiä, viidentenä Hurmeen kirjoittaman ”Sanamyrskyn”, uuden näkemyksen osittain mystiseksi jääneestä Untolasta. Kuudentena vuotena on vuorossa taas Lassila, hänen ”Pirttipohjalaisensa”.

Viime kesänä kerho esitti Lassilan ”Liika viisasta”. Porin ensi-ilta Suomalaisen Klubin katetulla pihamaalla oli 30.7. Kiikoinen ja Merikarvia ehtivät kuitenkin ensin.

Tänä kesänä 2014 kerho esittää Lassilan ”Kun lesket lempivät”. Esityspaikkoina Kiikoinen, Merikarvia ja Pori. Lisäksi ”Liika viisasta” päivänäytäntöinä. Katso Esitykset ja liput !

Lukuharjoitukset, 26.10.2013, pakattu

Juha Hurmeen työryhmä piti ensi kesän ”Kun lesket lempivät” –näytelmän lukuharjoitukset 26.10.2013 Telakka Teatterissa Tampereella, jossa se esitti kaksi kertaa viime kesän menestyksen, ”Liika viisaan”. Kuva Risto Ojanen.

Jäsenille järjestämme teatterimatkoja ja kiinnostavia oheistapahtumia. Kannattaa liittyä värikkääseen yhteisöön. Ensimmäinen ns. muu tapahtuma oli Satakunnan Kansantorilla keväällä. Kuulimme tuhdin paketin Algot Untolasta, alias Maiju Lassilasta eli Irmari Rantamalasta, J.I. Vatasesta jne. Lokakuussa kerho järjesti tapahtuman aiheesta Algot Untola/Maiju Lassila ja elokuva.

 

2017

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Porin Teatterikerho tuotti Satakuntaliiton sekä Porin Taiken sivupisteen tuella esityksen ”Satakuntaa sadan vuoden sanoin”.  Se koostui satakuntalaisten kirjailijoiden riemastuttavista ja koskettavista teksteistä. Draamallisen esityksen ohjasi Porin Teatterin näyttelijä Katariina Lohiniva. Näyttelijöinä esiintyivät Marju Kauppinen, Taina Silkkola ja Vesa Kivinen.

Esityksen ensi-ilta jäsenille ja kutsuvieraille oli Porin Teatterin pienen näyttämön lämpiössä helmikuussa 2017. Sen jälkeen maksuttomia esityksiä oli kevään aikana useissa porilaisissa kirjastoissa sekä myös Nakkilan kirjastossa. Viimeisin esitys nähtiin 10.8.2017 Porissa Eetunaukion lavalla, jossa sitä oli seuraamassa runsaslukuinen yleisö.

 

2019

Teatterikerho tuotti lastenteatteriesityksen ”Keittiön arvoitus”, joka kiersi porilaisissa päiväkodeissa huhti-toukokuussa 2019. Esittävän ryhmän nimi oli LAATIKKOTEATTERI, jonka muodostivat porilaiset näyttelijät Janne Turkki ja Marju Kauppinen. Käsikirjoitus oli Janne Turkin, musiikista ja äänimaailmasta vastasi Tony Sikström.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*